Синові
В світанковий туман між старих
Ми пірнаємо з сином — ловити линів.
Ще не видно води, ще діяльні
Не сховались в глибінь водяної нори.
Наче мудрих наук нерозгадану суть,
Над водою вони осокора гризуть.
Там, де ледь рожевіє ранковий туман,
Шарудить в очереті ікластий кабан.
Спершу сіра, а в небі уже
Понад озеро злякана чапля
І урочиста мить, вікова таїна
Над заплавою куля встає вогняна.
Хто ж вона — чи розумна істота, чи, мо’,
Тільки піч, біля котрої ми живемо?..
Соком вишні над нами забарвлена синь.
І вдивляється в неї замріяний син.
І ворушиться в ньому небесне й земне
Те, що змалечку мучило також мене.
Те, без чого життя на землі — не життя:
Тільки їжа та сон — без думок, без пуття,
Те, без чого батьки й звироднілі
Животіють, як в мулі ледачі лини.14. 02.1977