Кожда пісня моя
Віку мого день,
Протерпів її я,
Не зложив лишень.
Кожда стрічка її
Мізку мого часть,
Думи – нерви мої,
Звуки – серця страсть.
Що вам душу стрясе
То мій власний жаль,
Що горить в ній – то
Моїх сліз хрусталь.
Бо нап’ятий мій дух,
Наче струна-прім:
Кождий вдар, кождий
Будить тони в нім.
І дарма, що
В них добро і зло,
В пісні те лиш живе,
Що життя дало.7 марта 1884Кожда пісня моя
Жизні меї день,
Пережив кожду я,
Не списав лишень.
В моїй жизні
Наклювалася,
Мойов кров’ю
Наливалася.
З моїх зітхань
Тихий аромат,
То не звуки –
Сльози в ній тремтять.
Не питай, чом не
Складу в ній нема,
Жизнь іде через нас,
То і про склад дарма.