Соловейковий спів
Ллється в гаю, в зеленім розмаю,
Та пісень тих я чуть не здолаю,
І весняні квітки
Не для мене розквітли у гаю,
Я не бачу весняного раю;
Тії співи та квіти ясні,
Наче казку дивну, пригадаю
У сні!..
Вільні співи, гучні,
В ріднім краю я чути бажаю,
Чую скрізь голосіння сумні!
Ох, невже в тобі, рідний мій краю,
Тільки й чуються вільні пісні
У сні?