The rule of the green thumb goes simple and strict:
What you did not plant you consider a weed.
This once I felt short in compliance adhering,
It yielded the story I’m finding worth sharing.
The milkweed popped up on the flower bed,
I wanted to pull it but waited instead:
It takes up some space but attracts pollinators
And all other plants will be thanking me later!
I watched milkweed grow until I discovered
Two big caterpillars of yellow colour,
They ate their way making hole after hole
Until there was left no foliage at all!
The eating stopped, a metamorphosis started,
They changed, and they hatched, spread their wings and departed!
Some stories worth sharing, some risks well worth taking,
Some garden waste was meant for monarchs - in - making!
***
Садовник старательный с легкой руки
Прополкой встречает всегда сорняки,
Я правило это забыла однажды,
Садитесь и слушайте, что было дальше.
С утра поливая цветочную клумбу,
Заметила ваточник наглый и грубый,
И осознавая, что выполоть надо,
Оставила для опылителей сада.
Мой ваточник рос, только я замечала,
Что листиков меньше чем было вначале:
Две гусеницы ярко-желтой расцветки-
Вот, собственно, все, что осталось на ветке!
Доев, они стали перевоплощаться
В прекрасных монархов – пора попрощаться!
Пути садовода неисповедимы,
Что вырастет – это еще поглядим мы!